Cuaca asyik hujan panas
aje. Jadi Szen pun masaklah Nasi Hujan Panas Daging Sambal Hitam kepada tetamu
yang datang bertemakan cuaca sekarang ni. Pujian demi pujian diterima.
Hati
tersenyum riang kepuasan. Resepi ini sungguh sedap & mudah aje. Nasinya boleh
ditanak di rice cooker. Tak payah susah. Lauk Daging Sambal Hitam bukan sahaja boleh dimakan bersama Nasi Hujan Panas tetapi juga dengan Lemang atau Pulut Tetal.
NASI HUJAN PANAS DAGING SAMBAL HITAM
Oleh : Sharizen Kitchen
RESEPI NASI HUJAN PANAS VERSI SZEN
Oleh : Sharizen Kitchen
BAHANNYA:
3 cawan beras Basmathi ~ rendam
dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan (Nota: jika ingin masak lebih hanya
doublekan susu & air termasuk Minyak & Mentega)
2 sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan Air Panas
1 cawan Susu Cair@ Susu Segar
1 Kuib Ayam Knorr @Maggie
Pewarna Merah, Hijau dan Kuning
Telur
Garam secukup rasa
REMPAH LEPAS:
1 kulit Kayu Manis
1/2 biji Biji Pala
4 biji Cengkih
4 biji Pelaga
1 helai daun pandan di simpul
CARANYA:
1.Panaskan minyak sapi dan
butter.
2.Tumiskan rempah lepas dan daun
pandan hingga terbit bau yang harum.
3.Masukkan beras dan tambahkan
Susu Cair, Air Panas,Kuib Ayam dan garam secukup rasa. Kacau rata. (Nota:
Pastikan Air Panas cukup untuk menanak nasi)
5. Tutup Periuk Nasi dan tanak
nasi seperti biasa
6. Bila nasi dah masak, ambil
chopstik dan lubang-lubangkan nasi. Masukkan sedikit pewarna didalam setiap
lubang. Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar. Kemudian
gemburkan nasi rata. Tunggu nasi sudah betul-betul masak dan kering. Hidangkan.
7.Sedia di hidangkan bersama
Daging Sambal Hitam dan lauk - pauk yang sesuai.
RESIPI DAGING SAMBAL HITAM VERSI
SZEN
Oleh : Sharizen Kitchen
BAHANNYA:-
1 kilo Daging Lembu@ Kambing@Rusa
- dipotong dadu ( Nota: Kalau hendak masak 500 gm Daging, kurangkan bahannya
kepada setengah. Admin suka masak lebih boleh disimpan disejukbeku. Dan bila
perlu boleh dipanaskan semula. Bertambah sedap)
REMPAH LEPAS:
4 kuntum Cengkih
4 biji Buah Pelaga
1 1/2 batang Kulit Kayu Manis
DIKISAR BERSAMA:
4-5 sudu besar Cili Kisar -
kepedasan ikut suka
2 batang Serai
2 inci Halia
10 ulas Bawang Merah
8 biji Bawang Putih
1/2 sudu besar Jintan Manis
1/2 sudu besar Jintan Putih
1 biji Tomato Saiz Besar -
dipotong empat
1 biji Cili Hijau- dibelah
1 peket Kerisik
10 sudu besar Kicap @ ikut suka
kehitaman kuah
3 cawan Air Biasa @ lebih untuk mereneh
daging
1/2 mangkuk kecil Minyak- untuk
menumis
Garam Gula
CARANYA:
1. Panaskan kuali atau periuk.
Bila panas masukkan rempah lepas dan kacau.
2. Bila naik bau, masukkan Bahan
Kisar dan Jintan Manis serta Jintan Putih. Kacau rata sehingga garing atau
bahan kisar dah masak.
3. Masukkan Daging. Kacau rata.
Masukkan Kerisik dan 3 cawan Air biasa @ lebih untuk mengempukkan daging. Kacau
rata.
4. Masukkan Tomato dan Cili Hijau
dan terus kacau rata. Tutupkan setengah kuali atau periuk dengan tudung dibawah
api sederhana panas. (Nota Petua: Masukkan sudu besar besi untuk cepatkan
daging empuk).
4. Bila daging empuk dan kuah
semakin pekat masukkan kicap dan kacau. Bila kuah pekat rasa samada cukup masin
manis. Kalau kurang tambah. Ikut citarasa masing-masing.
5. Hidangkan dengan Nasi Hujan
Panas atau Lemang dan sebagainya. Selamat Mencuba.
Mmm..sedapnye, lama x makan nasi hujan panas
ReplyDeleteMarzuki Mohd terima kasih singgah blog kami. Cubalah buat memang ...
Delete