Malas nak makan nasi
dan makanan daging. Cuba masak Seafood Marinara Spaghetti sedap teramat.
Lag-lagi sosnya dibuat sendiri. Bukan sos instant yang beli dipasaraya.
Lagi-lagi cara penyediaannya amatkan ringkas dan mudah. Tidak memening dan
rasanya pula sungguh lazat. Paparan resepi kali ini dikongsi oleh sahabat Szen, Puan Suriya Ismail. Puan Suriya ini memang pakar dalam masakan western. Jadi
jangan ragu-ragu cuba, In Shaa Allah menjadi kegemaran keluarga. Terima kasih sahabatku, Suriya atas perkongsian ini.
SEAFOOD MARINARA SPAGHETTI
Oleh : Sharizen Kitchen
BAHANNYA:
1 peket Spaghetti - direbus &
masukkan sesudu besar Minyak Zaitun
1 pokok Daun Bawang Kuning
Minyak Zaiton
BAHAN : B
1 biji Bawang Besar
2 ulas Bawang putih
3 biji Tomato
3 batang Seleri
1/2 batang Lobak Merah
1 camca kecil Italian Herbs
1 tin kecil Pes Tomato
Cendawan Butang - dihiris &
kuantiti ikut suka
1 keping Kuib Ayam
3 mangkuk Air
BAHAN: C (kuantiti ikut suka)
Udang
Sotong
Lala/ kupang
Garam
Gula
CARA SOSNYA:
1 . Tomato,Bawang besar,Batang
Seleri dipotong mendadu.
2 . Lobak Merah dan bawang putih
hiris bulat.
3. Masukkan kesemua bahan B dalam
kuali atau periuk.
4. Masak sampai sayuran semua
lembut lebih kurang 15 minit.
5. Kemudian sekali masuk kan
bahan C dan masukkan gula garam ikut rasa lidah. Siap untuk dihidang
CARA REBUS SPAGHETTI
======================
1. Masukkan Air dalam periuk
besar untuk rebus Spaghetti. Letak minyak sedikit dan bila air mendidih,masuk
spaghetti. (Nota: Minyak dititiskan kedalam air rebusan supaya Spaghetti tidak
melekat-lekat.
2. Lepas tos airnya gaul
spaghetti dgn minyak( minyak kelapa pun boleh) bila sejuk taburkan dgn daun
bawang.
3.Masukkan spaghetti dalam satu
plastik buat satu adunan dan kemudian simpan dlm peti sejuk.
No comments:
Post a Comment