Sayur Kelo ini terkenal
dikalangan bangsa India. Namun kini sayur kelo tidak lagi asing dikalangan
orang Melayu. Szen sekeluarga memang menyukai sayur kelo. Kepada yang belum
pernah mencuba, mungkin anda patut mencubanya. Pasti terpikat.
Resepi kali ini
memang sedap & berapi. Lagi-lagi bila dimakan dengan Nasi Panas, Sambal
Belacan & Ikan Kering. Cubalah & Dipersilakan '
SHARE' ~ Sharizen Kitchen.
MASAK LEMAK BEREMPAH UDANG
KELO POWER
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHAN-BAHANNYA :-
7 batang Sayur Kelo (Nota:
dikikis kulitnya dulu & dipotong 2 inci @ikut suka.)
10 ekor Udang Besar
1 kotak Santan
1 sudu besar Kari Ikan
1 biji Tomato ( dibelah 4) @ Asam
Keping
1 biji Cili Merah (dihiris)
1 sudu besar Bawang Merah Pes
1/2 sudu besar Bawang Putih Pes
1 sudu besar Cili Padi Pes
1 sudu kecil Lengkuas Pes
1 sudu kecil Serai Pes
1/2 sudu kecil Kunyit Pes
ATAU DIKISAR SAMPAI HALUS
6 biji Bawang Merah
4 biji Bawang Putih
10 biji Cili Padi
1 inci Lengkuas
1 batang Serai
1 sudu kecil Kunyit Serbuk
5 sudu besar Minyak Masak
Garam Gula
3 cawan kecil Air
CARANYA :-
1. Panaskan periuk & bila
panas masukkan kesemua Pes Atau Bahan Kisar itu. Digoreng sampai layu. Masukkan
Air dan biarkan mendidih.
2. Bila dah mendidih masukkan
Kelo dan Udang. Kacau. Bila mesra masukkan Santan, Tomato dan Cili Potong.
3. Kacau rata dan sentiasa
pastikan api kecil semasak masak. Bila Kelo dah masak. Tutup api.
Hidangkan dengan Nasi Panas,
Sambal Belacan, Ulaman & Ikan Kering. SEDAPNYE ... Selamat mencuba. ~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment