Patut cuba kukis ini. Kukis ini amat
sedap & rangup. Pasti dapat pujian. Istimewanya doh ini boleh
disejukbekukan atau disimpan didalam peti sejuk. Kepada yang malas hendak
mengabiskan doh kukis ini. Simpan sahaja dohnya dipeti ais. Bila mood rajin atau
ada kelapangan masa bakarlah kukis ini.
Sebenar resipi ini diperolehi daripada
salah satu blog tapi disebabkan terlalu lama menyimpan, Szen tidak pasti
daripada sumber ini didapati. Mohon dihalalkan oleh pembuat resepi ini.
COKELAT CHIPS RANGUP
Oleh : Sharizen Kitchen
BAHAN-BAHANNYA:
227gm Mentega, dilembutkan
1 cawan Gula Pasir
1 cawan Gula Perang
2 biji Telur gred A
2 sudu kecil Esen Vanila (Nota: Szen suka gantikan
dengan esen kopi)
3 cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Soda Bikarbonat
2 sudu kecil Air Panas
1/2 sudu kecil Garam
2 cawan Cokelat Chips
1 cawan kacang walnut (Nota: pilihan kalau tak nak pun
tak apa)
CARANYA:-
1. Panaskan oven pada 175 degree C atau 350 degrees F.
Oven diletakkan dimode tanpa kipas.
2. Pukul bersama mentega, gula pasir dan gula perang
sehingga lembut dan sebati.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati
masukkan esen vanila atau esen kopi.
4. Soda bikarbonate dikacau bersama air panas. Lalu dimasukkan
bersama garam kedalam adunan mentega tadi. Kacau rata.
5. Masukkan tepung dan cokelat chips. Kacau rata.
Bater agak lembut. Kena guna sudu untuk meletakkannya diatas dulang.
6. Ambil sesudu kecil atau besar dan diletakan diatas
dulang. Jarakkan sikit sebab bater akan mengembang. (Nota: saiz ikut citarasa
sendiri.)
7. Bakar selama 10 minit atau sehingga bawah cokelat.
Setiap oven tahap kepanasan berbeza. (Nota 1: kukis akan lembut bila
dikeluarkan dari oven. Bila sejuk kukis akan keras.) ( Nota 2: kalau nak kukis
lebih rangup tambah 3 minit waktu membakar.)
8. Pastikan kukis dah sejuk baru dimasukkan kedalam
balang.
9.Kalau malas hendak habiskan doh, simpan sahaja di
Peti Ais. Atau disejuk beku. Bila hendak bakar semula,letak semula diluar supaya
lembut. Dan bakar.
No comments:
Post a Comment