Masak Lemak Cili Padi
Siput Sedut, Siapa yang tak suka. Lagi- lagi resipi yang tidak perlukan sebaran
penggunaan bawang.
Resepi ini daripada sahabat Szen, Puan Suraya Salim, Cukup
sedap dan mudah untuk dicuba. Terima kasih sahabatku Suraya. Jom cuba &
SHARE resipi ini ~ Sharizen Kitchen.
MASAK LEMAK CILI PADI
SIPUT SEDUT
(Oleh : Sharizen Kitchen)
Bahan-Bahan :-
1 Kilo Siput Sedut ( Ditetak
ekornya)
10 Biji Cili Padi ( Campuran Merah
& Hijau) Di Tumbuk
1/2 Inci Kunyit Hidup ( Ditumbuk
Sekali Dengan Cili Padi)
! Biji Kelapa ( Asingkan Pati
Santan & Santan Cair)
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
Cara Memasak :-
1. Leburkan Kesemua Bahan-Bahan
Kecuali Santan Pekat.
2. Pastikan DiKacau-Kacau. Bila
Kuah Mendidih, Masukkan Pati Santan. Pastikan Rasanya Sesedap Lidah Kita.
3. Hidangkan Dengan Nasi Panas.
Atau Disedut Begitu Sahaja.
***TIPS : Nak Mudah Blender Aje Cili
& Kunyit Bersama Santan Cair. Kalau Malas Nak Perah Santan. Guna Aje Santan
Kotak.
No comments:
Post a Comment