Monday, 13 July 2015

DAGING PALEMBANG UNIK


Inginkan kelainan menu selain rendang, ketupat dan sebagainya. Boleh cuba resipi ini. Satu kelainan bila dihidangkan untuk tetamu. Resipi kali ini tidak perlu pergi kenegara seberang untuk mendapatkannya. Boleh dibuat sendiri.
Rasanya mestilah sedap dan lazat. Pasti tetamu terpikat. Resipi ini telah disumbangkan oleh sahabat Szen, Puan Poziah Zainal. Terima kasih sahabatku Poziah atas kesudian kongsi resepi ini. Jom cuba resipi ini dan dipersilakan ' SHARE' ~ Sharizen Kitchen


RESIPI DAGING PALEMBANG UNIK
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:
700gm Daging, Ayam, Kambing & sebagainya - dipotong lebar & nipis
2 batang Serai - dititik
500 ml Santan Pekat@ Kerisik
1 cawan Kicap Lemak Manis
Minyak

DIKISAR:
1 biji Bawang Besa
5 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
3 cm Lengkuas
15 biji Cili Kering @ Cili Kisar @ Cili Padi - kepedasan ikut suka

REMPAH PENUMIS @LEPAS
3 cm Kulit Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
2 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga

CARANYA:

1. Panaskan Minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis berserta serai sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak sehingga daging mula empuk.

4. Kacau rata sehingga daging empuk dan kuat menjadi pekat. Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...