Inginkan kelainan menu
selain rendang, ketupat dan sebagainya. Boleh cuba resipi ini. Satu kelainan
bila dihidangkan untuk tetamu. Resipi kali ini tidak perlu pergi kenegara
seberang untuk mendapatkannya. Boleh dibuat sendiri.
Rasanya mestilah sedap dan
lazat. Pasti tetamu terpikat. Resipi ini telah disumbangkan oleh sahabat Szen,
Puan Poziah Zainal. Terima kasih sahabatku Poziah atas kesudian kongsi resepi
ini. Jom cuba resipi ini dan dipersilakan ' SHARE' ~ Sharizen Kitchen
RESIPI DAGING PALEMBANG UNIK
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:
700gm Daging, Ayam, Kambing &
sebagainya - dipotong lebar & nipis
2 batang Serai - dititik
500 ml Santan Pekat@ Kerisik
1 cawan Kicap Lemak Manis
Minyak
DIKISAR:
1 biji Bawang Besa
5 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
3 cm Lengkuas
15 biji Cili Kering @ Cili Kisar
@ Cili Padi - kepedasan ikut suka
REMPAH PENUMIS @LEPAS
3 cm Kulit Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
2 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
CARANYA:
1. Panaskan Minyak secukupnya dan
tumis bahan kisar, bahan penumis berserta serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul
sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging
dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti
dengan santan. Biarkan masak sehingga daging mula empuk.
4. Kacau rata sehingga daging
empuk dan kuat menjadi pekat. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment