Hari ini Szen kongsi
resepi brownies versi merah sutera. Biasa kalau ingat brownies mesti ingat
warna coklat gelap dan perasa coklat yang teramat manis. Resepi Brownies Merah
Sutera ini tidaklah terlalu manis dan terasa coklatnya menepati citarasa Szen yang tidak begitu menggemari sesuatu yang terlalu manis.
Bila makan tidaklah
rasa susah hati akan kencing manis. Rasanya teramatlah sedap berlemak manis.
Yang pasti siapa yang merasa akan makan & buat berkali-kali. Yummy teramat
sedap. Jom cuba dan KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
BROWNIES MERAH SUTERA
(Diubahsuai Oleh : Sharizen
Kitchen)
(Resepi asal dari Food.com
oleh Sunny Anderson.)
BAHANNYA
BAHAN UNTUK LAPISAN BROWNIES
125gm Mentega- dilembutkan
1 cawan Gula Castor
1 sudu kecil Esen Vanilla
1/4 cawan Serbuk Koko
Secubit Garam
1 sudu besar Pewarna Merah
1 sudu kecil Cuka
2 biji Telur
3/4 cawan Tepung Gandum
1/4 Walnut yang dipanggang
BAHAN UNTUK LAPISAN KEJU
8 oz Cream Cheese
1/4 cawan Gula Castor
1 biji Telur
1/2 sudu Esen Vanilla
Bekas 8×8 inchi
CARANYA:-
1.Panaskan oven pada 350F/170C
dan gliskan bekas.
2. Cairkan mentega dan bila
mentega cair alihkan kedalam bekas besar. Masukkan gula, esen vanilla,
garam,serbuk koko, pewarna merah dan cuka. Pukul sampai rata.
3. Pukul Telur dibekas lain dan
masukkan kedalam bekas adunan koko. Kaup sampai rata.
4. Masukkan tepung gandum dan
kaup lagi sampai adunan sebati. Tuang adunan kedalam bekas. Tinggalkan 1/4
adunan untuk buat 'marbling diatas lapisan keju nanti.
5. Untuk lapisan keju, campurkan
kesemua bahan dalam bekas dan pukul sampai kembang dan rata. Tuang secara
cermat keatas lapisan brownies. Ratakan dengan spatula.
6. Ambil 1/4 baki adunan Brownies
tadi dan sudukan keatas keju secara bertompok-tompok. Selepas itu ambil lidi
lalu dilukisan seperti marbling.
7. Bakar selama 30 minit atau
apabila dicucuk lidi keluar licin. Pastikan jangan sampai terlalu lama
membakarnya. Nanti brownies menjadi teramat keras. Setiap kepanasan oven
berbeza.
8. Bila masak,
keluarkan dari oven dan disejukkan sepenuhnya sebelum memotong. Boleh disimpan
didalan petiais selama 1 minggu. Selamat Mencuba~ Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment