Tuesday, 21 July 2015

IKAN MASIN MADU

Ikan masin sentiasa menjadi penaik selera Szen. Resepi kali ini daripada sahabat Szen, Puan Suraya Salim yang cukup sedap dan mudah untuk dicuba.
 Ikan masin ini boleh disimpan didalam peti sejuk untuk tahan lama. Szen pasti ramai yang dah terliur melihatnya. Terima kasih sahabatku, Suraya. Jom cuba & SHARE resipi ini ~ Sharizen Kitchen.



RESEPI IKAN MASIN BERMADU
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHAN- BAHAN:-

200gm Isi ikan masin duri/ talang yg dihiris nipis2.
5 biji bawang besar dihiris nipis.
Cili padi 15-20 biji di potong nipis ikut suka pedas.
Sedikit lobak asin di hiris nipis memanjang (cari yg x masin)
8-10 biji Jus limau kasturi diperah air nye
Madu 3 sudu / secukup rasa.

CARANYA :

1.Goreng ikan masin & semua bahan hirisan dan toskan kecuali cili padi.

2.Setelah itu tumiskan cili padi hingga sedikit garing lalu masukkan madu & jus limau.

3.Biar kan agak pekat baru tutup api. Bila sudah sejuk masukkan bahan2 yg telah digoreng tadi dan gaulkan.

4.Tambahkan perasa secukup rasa tidak perlu terlalu masin sbb ikan sudah masin.


Selamat Mencuba~ Sharizen Kitchen.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...