Ikan masin sentiasa
menjadi penaik selera Szen. Resepi kali ini daripada sahabat Szen, Puan Suraya
Salim yang cukup sedap dan mudah untuk dicuba.
Ikan masin ini boleh disimpan didalam peti
sejuk untuk tahan lama. Szen pasti ramai yang dah terliur melihatnya. Terima
kasih sahabatku, Suraya. Jom cuba & SHARE resipi ini ~ Sharizen Kitchen.
RESEPI IKAN MASIN BERMADU
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHAN- BAHAN:-
200gm Isi ikan masin duri/ talang
yg dihiris nipis2.
5 biji bawang besar dihiris
nipis.
Cili padi 15-20 biji di potong
nipis ikut suka pedas.
Sedikit lobak asin di hiris nipis
memanjang (cari yg x masin)
8-10 biji Jus limau kasturi
diperah air nye
Madu 3 sudu / secukup rasa.
CARANYA :
1.Goreng ikan masin & semua
bahan hirisan dan toskan kecuali cili padi.
2.Setelah itu tumiskan cili padi
hingga sedikit garing lalu masukkan madu & jus limau.
3.Biar kan agak pekat baru tutup
api. Bila sudah sejuk masukkan bahan2 yg telah digoreng tadi dan gaulkan.
4.Tambahkan perasa secukup rasa
tidak perlu terlalu masin sbb ikan sudah masin.
Selamat Mencuba~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment