Resepi kali ini dari sahabat Szen, YM Raja Rozela Mohd Rasdi yang sentiasa hebat membuat pencuci mulut
samada yang pakai telur maupun tanpa telur. Kesedapan Puding Milo Sermerbak
Rozie ni tidak boleh dipertikaikan.
Amatlah sedap lembut dan memikat selera.
Jom cuba pasti anak-anak & keluarga suka.
PUDING MILO SEMERBAK ROZIE
Oleh : Sharizen Kitchen
BAHANNYA:-
(Untuk 4-5 org makan)
1 cawan Milo
1 cawan Susu Segar
1/2 cawan Gula Perang
2 biji Telur Gred A
1 sudu kecil Esen Vanila
CARANYA:
1. Sediakan pengukus. Jerangkan
airnya. Sediakan bekas yang sederhana besar untuk puding. Sapukan sedikit
mentega.
2. Kisar semua bahan diatas
KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.
3. Dalam bekas yang lain, pukul
atau kacau telur perlahan- lahan, jangan sampai berbuih.
4. Masukkan telur kedalam bahan
kisar dan kacau hingga sebati. Kemudian tapiskan.
5. Tuangkan kedalam bekas dan
tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kukus selama kebih kurang 30-40 minit
atau hingga masak.
6. Setelah masak, biarkan ia
sejuk terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari bekas atau boleh terus dipotong.
7. Boleh dihias dengan whipped
cream dan ceri. Ikut selera dan kesukaan. Lebih enak jika disimpan didalam peti
sejuk.
No comments:
Post a Comment