Wednesday, 15 July 2015

RENDANG DAGING NEGERI


Siapa suka rendang tapi malas nak buat sebab remeh. Cuba Resipi Rendang Daging Negeri ini memang sedap dan enak. Tidak guna bawang langsung dan yang penting mudah aje.


Resepi ini hasil air tangan Sahabat Szen, Puan Poziah Zainal yang memang hebat masakan Negerinya. Terima kasih Poziah. Jom cuba & dipersilakan 'SHARE'~Sharizen Kitchen.


RESEPI RENDANG DAGING NEGERI
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:-
1 kilo Daging
1/2 kilo Santan
30 biji Cili Api (ikut citarasa)
3 inci Kuncit Hidup
3 inci Lengkuas
12 batang Serai
1 peket Kerisik

CARANYA:

1. Kisar halus cili padi, kuncit hidup, 6 batang serai dan lengkuas.

2.Campur bahan dikisar bersama daging gaul sebati kedalam kuali atau periuk.

3. Masak sehingga daging hampir empuk dan kering dan masukkan lebihan 6 batang Serai yang telah dititik. Kacau rata.

4. Setelah kering, masukkan kesemua santan dan gaul sebati. Masak sehingga kering dan jangan lupa masukkan garam.


5.Setelah hampir kering masukan kerisik gaul rata.Teruskan masak sehingga rendang kering atau sedikit berkuah. Selamat Mencuba ~Sharizen's Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...