Thursday, 30 July 2015

KERABU ULAM PEGAGA


Sepanjang Perayaan ini, asyik makan daging atau ayam. Kadangkala terbabas kadar kolestrol. Jadi Szen cadangkan hari ini kita cuba resepi ini.


Resepi Kerabu Ulam Pegaga baik untuk kesihatan. Resepi ini kiriman Sahabat Szen, Puan Suraya Salim yang ikhlas berkongsi. Terima kasih sahabatku Suraya Salim. Jom cuba & silakan 'KONGSI' ~Sharizen Kitchen.



RESEPI KERABU ULAM PEGAGA
=====================
(Oleh: Sharizen Kitchen)

BAHAN2NYA:

1 ikat daun pegaga (dipetik potong kasar)
Sejambak bunga betik muda (direbus & ditoskan)
3 batang kacang botol) hiris nipis)
2 batang serai (hiris nipis)
1/2inci kunyit hidup (tumbuk)
1 batang bunga kantan (hiris halus)

Sedikit daun kesum (hiris halus)
Kelapa parut ( disangai hingga perang & ditumbuk kasar)
Cili merah & cili padi ( ditumbuk ikut pedas sendiri)

Sedikit belacan bakar ( di tumbuk )
Sedikit udang kering ( ditumbuk )
2 biji bawang besar (dimayang nipis)
5 biji jus limau kasturi
Garam, gula, perasa

CARANYA:


Gaulkan kesemua bahan2 yg telah ditumbuk tadi dgn segala sayuran yg telah dihiris bersama kelapa goreng & jus limau. Rasakan asam garam & gula nyer. Cube ler elok utk kesihatan...😋~ Sharizen's Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...