Apam Pisang Kukus
rasanya sungguh sedap, gebu & moist. Lagi satu mudah & ringkas
buatannya. Apam Pisang ini tidak dibakar tapi dikukus.
Sesuai untuk dibawa
kemajlis dan keramaian. Dengan menghidangkannya, pasti akan jadi rebutan dan
kegemaran. Jom Cuba. Silakan 'SHARE' ~Sharizen's Kitchen.
RESIPI APAM PISANG KUKUS
(Oleh : Sharizen Kitchen )
BAHANNYA:
4 biji Telur Saiz A
170gm Gula Pasir
170gm Mentega Cair@ Minyak
Sayuran
( Nota: seeloknya mentega
dicairkan dahulu & disejukkan)
350 gm Pisang - dilenyek ( Nota:
sebarang jenis Pisang Manis )
DIAYAK BERSAMA:
250gm Tepung Gandum
1 sudu kecil Serbuk Penaik
1 sudu kecil Soda Bikarbonat
Secubit Garam
CARANYA:
1. Panaskan kukusan dan sapukan
mentega atau minyak pada bekas 15 cm × 15cm. Ketepikan
2. Pukul Telur dan Gula sehingga
sebati. Masukkan Mentega Cair atau Minyak Sayur-sayuran. Gunakan spatula atau
senduk untuk kacau rata.
3. Masukkan Pisang yang dilenyek
dan gaul rata. Bila rata, masukkan adunan Tepung dan kacau rata. Masukkan
kedalam bekas.
4. Bila kukusan dah panas, kukus
adunan Apam itu dengan tahap kepanasan tinggi selama 45-50 minit.
5. Selepas 50 minit cucukkan lidi
di Apam dan sekiranya lidi keluar bersih. Apam dah masak. Selamat Mencuba, sedapnya
tidak terkata. ~Sharizen Kitchen.
*** TIPS*** Sila simpan dipeti
sejuk untuk tahan lama.
No comments:
Post a Comment