Wednesday, 29 July 2015

TERUNG SAMBAL BELACAN


Menu mudah & ringkas. Sesuai untuk yang malas & kejar masa. Amat sedap pasti hendak lagi.


Jom cuba & dipersilakan ' SHARE' ~ Sharizen Kitchen.


RESIPI TERUNG SAMBAL BELACAN
=============================

Bahan-bahan:-
4 biji Terung Panjang saiz kecil
1 biji Bawang Besar - dihiris
1 biji Cili Hijau - dihiris
3 sudu besar Perasa Modern Sambal Belacan Adabi
Minyak
Garam

CARANYA:-

1. Terung dibelah @ dipotong ikut suka. Gaul rata Terung dengan sedikit garam.

2. Panaskan minyak dan goreng terung. Balik-balikan. Bila kekuningan, angkat & ketepikan.

3. Panaskan kuali & masukkan 2 sudu besar minyak. Bila panas, masukkan bawang besar dan cili hijau. Goreng sampai layu.

4.Bila layu masukkan 3 sudu besar Perasa Modern Sambal Belacan Adabi. Kacau rata. Masukkan Terung yang telah digoreng tadi. Gaul rata & mesra.( NOTA : Sambal Belacan Adabi ada 2 perasa - modern & tradisional). Resepi ini perlukan Perasa Modern ya.

5.Tidak payah tambah gula dan garam. Siap untuk dihidang dengan nasi panas, masak lemak udang & ulaman. Selamat mencuba.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...