Sunday, 19 July 2015

KUAH SAYUR MANIS


Sedap, Wangi & Cukup Menyelerakan. Itu yang Szen boleh katakan resepi kiriman sahabat Szen Puan Lizarose Abdullah. Dikala merasa kuah sayur manis ini, Szen terus jatuh hati pada kuah ini.


Amat sedap, rasa manis buah betik dan wanginya daun kunyit menusuk selera admin. Terima kasih sahabatku, Lizarose. Rugi kalau tak cuba. Tak kenal maka tak cinta.Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen


KUAH SAYUR MANIS
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:- Nota: Tidak payah tumis

1/2 biji Betik Yang mengkal (bukan yg kuning sangat tau)
Sayur Bayam- ikut suka
1 kampit Cendawan yang dalam peket
Ikan bilis - ikut suka
5 biji Bawang Kecil - dihiris nipis
Cili api - ikut suka - dihiris kasar
Sedikit belacan
3 helai Daun kunyit
2 cawan Air @ lebih

CARANYA:-

1. Betik dukupas kulitnya dan potong serong.

2. Campurkan cili api yg dihiris kasar bawang merah, belacan dan ikan bilis ke dalam periuk yg berisi air.

3. Masukkan betik sekali. Bila kuah dah mengelegak dan betik lembut, masukkan cendawan dan bayam.

4. Masukkan sedikit garam(ikut rasa sendiri)dan ajinomoto. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...