Sedap, Wangi &
Cukup Menyelerakan. Itu yang Szen boleh katakan resepi kiriman sahabat Szen
Puan Lizarose Abdullah. Dikala merasa kuah sayur manis ini, Szen terus jatuh
hati pada kuah ini.
Amat sedap, rasa manis buah betik dan wanginya daun kunyit menusuk selera admin. Terima kasih sahabatku, Lizarose. Rugi kalau tak cuba. Tak kenal maka tak cinta.Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen
Amat sedap, rasa manis buah betik dan wanginya daun kunyit menusuk selera admin. Terima kasih sahabatku, Lizarose. Rugi kalau tak cuba. Tak kenal maka tak cinta.Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen
KUAH SAYUR MANIS
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:- Nota: Tidak payah
tumis
1/2 biji Betik Yang mengkal
(bukan yg kuning sangat tau)
Sayur Bayam- ikut suka
1 kampit Cendawan yang dalam
peket
Ikan bilis - ikut suka
5 biji Bawang Kecil - dihiris
nipis
Cili api - ikut suka - dihiris
kasar
Sedikit belacan
3 helai Daun kunyit
2 cawan Air @ lebih
CARANYA:-
1. Betik dukupas kulitnya dan
potong serong.
2. Campurkan cili api yg dihiris
kasar bawang merah, belacan dan ikan bilis ke dalam periuk yg berisi air.
3. Masukkan betik sekali. Bila
kuah dah mengelegak dan betik lembut, masukkan cendawan dan bayam.
4. Masukkan sedikit garam(ikut
rasa sendiri)dan ajinomoto. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment