Thursday, 16 July 2015

RENDANG AYAM HIJAU BONDA

Rendang Ayam Hijau Bonda menjadi kemestian dan kegemaran keluarga Szen. Sungguh sedap & mudah.
Resipinya asal daripada ibu mertua admin yang telah diubahsuai ikut selera admin. CUBALAH mungkin akan menjadi hidangan utama anda setiap perayaan. Dipersilakan'SHARE'~ Sharizen Kitchen.


RESIPI RENDANG AYAM HIJAU BONDA
(Sharizen Kitchen)

BAHAN-BAHANNYA:-
3 ekor Ayam Tua @ Pencen - dipotong 12
2 kilo Santan Kelapa
2 peket kecil Kerisik
1 ketul Gula Melaka @ 1 cawan Gula Merah
Daun Kunyit
Garam

DIKISAR BERSAMA
15 biji Bawang Merah
10 biji Bawang Putih
2" inci Halia Tua
4' inci Lengkuas
4 Batang Serai
2' inci Kunyit Hidup @ 1 sudu besar Kunyit Serbuk
20 biji Cili Padi Hijau @ ikut suka kepedasan

CARANYA :-

1. Masukkan atau leburkan kesemuanya Ayam Tua, Bahan Kisar, Santan, Kerisik, Gula Melaka, Daun Kunyit & Sedikit Garam. Kacau Rata.

**(Nota 1: Jangan letak banyak garam sebab takut bila kering rendang akan masin) ;

***( Nota 2: Pastikan Air Santan banyak menenggelamkan ayam atau berada melebehi ayam. Kalau kurang tambah air biasa untuk cukupkan).

2. Jerangkan ia dibawah api yang kuat dan sentiasa kacau supaya tidak melekat dibawah kuali. BIla kuah sudah pecah minyak dan semakin pekat. Perlahankan api ketahap sederhana. Kacau rata.


3. Jangan risau Ayam tidak akan melekat dan hancur. Rasa rendang,kalau kurang garam & gula. Tambah. Bila Rendang sudah pekat. Tutup api dan siap untuk dimakan. 

(Nota : Rendang selalunya ambil masa lebih kurang 11/2 - 2 jam untuk pekat dan kering.) Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...