Rendang Ayam Hijau
Bonda menjadi kemestian dan kegemaran keluarga Szen. Sungguh sedap &
mudah.
Resipinya asal daripada ibu mertua admin yang telah diubahsuai ikut
selera admin. CUBALAH mungkin akan menjadi hidangan utama anda setiap perayaan.
Dipersilakan'SHARE'~ Sharizen Kitchen.
RESIPI RENDANG AYAM HIJAU BONDA
(Sharizen Kitchen)
BAHAN-BAHANNYA:-
3 ekor Ayam Tua @ Pencen -
dipotong 12
2 kilo Santan Kelapa
2 peket kecil Kerisik
1 ketul Gula Melaka @ 1 cawan
Gula Merah
Daun Kunyit
Garam
DIKISAR BERSAMA
15 biji Bawang Merah
10 biji Bawang Putih
2" inci Halia Tua
4' inci Lengkuas
4 Batang Serai
2' inci Kunyit Hidup @ 1 sudu
besar Kunyit Serbuk
20 biji Cili Padi Hijau @ ikut
suka kepedasan
CARANYA :-
1. Masukkan atau leburkan
kesemuanya Ayam Tua, Bahan Kisar, Santan, Kerisik, Gula Melaka, Daun Kunyit
& Sedikit Garam. Kacau Rata.
**(Nota 1: Jangan letak banyak garam sebab takut
bila kering rendang akan masin) ;
***( Nota 2: Pastikan Air Santan banyak
menenggelamkan ayam atau berada melebehi ayam. Kalau kurang tambah air biasa
untuk cukupkan).
2. Jerangkan ia dibawah api yang
kuat dan sentiasa kacau supaya tidak melekat dibawah kuali. BIla kuah sudah
pecah minyak dan semakin pekat. Perlahankan api ketahap sederhana. Kacau rata.
3. Jangan risau Ayam tidak akan
melekat dan hancur. Rasa rendang,kalau kurang garam & gula. Tambah. Bila
Rendang sudah pekat. Tutup api dan siap untuk dimakan.
(Nota : Rendang
selalunya ambil masa lebih kurang 11/2 - 2 jam untuk pekat dan kering.) Selamat
Mencuba ~ Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment