Friday, 24 July 2015

TEMPOYAK IKAN BILIS PETAI SORAYA


Kecur mulut admin bila tengok gambar Tempoyak Ikan Bilis Petai Soraya. Makan dengan nasi panas pun sudah memadai. Sedap teramat. Mak mertua lalu pun tak perasan. Hehehe..


Resipi yang amat sedap dan cukup segala adalah kiriman sahabat Szen, Puan Suraya Salim yang pakar dalam masakan Negeri. Terima kasih sahabatku Suraya. Jom buat & KONGSI resepi ini.~ Sharizen Kitchen.



RESIPI TEMPOYAK IKAN BILIS PETAI SORAYA
 (Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:

1-2 genggam Ikan bilis - yg di kopek
15 biji Cili Padi - lebihkan merah (ditumbuk)
1/2 inci Kunyit Hidup (ditumbuk)
3 biji Bawang Besar dihiris
2 biji Cili Hijau besar ( dihiris nipis)
4 batang Serai - dititik
1/2 helai Daun Kunyit
3-4 sudu besar Tempoyak
1/2 biji Kepala @ 1/2 kotak Santan
2 papan Petai- dibuang kulitnya
2 sudu besar Minyak Masak
Garam Gula secukup rasa

CARANYA:-

1 . Gorengkan ikan bilis setengah masak. Tidak perlu sampai garing.

2. Lalu masukkan cili tumbuk, bawang besar, serai, tempoyak & digaulkan sebentar.

3. Bila bawang agak layu leburkan semua bahan2 seperti santan, daun kunyit , petai, cili hijau & rasakan garam gula secukup rasa.

4. Masaklah sehingga pekat atau ikut citarasa sendiri.


Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...