Kecur mulut admin bila
tengok gambar Tempoyak Ikan Bilis Petai Soraya. Makan dengan nasi panas pun
sudah memadai. Sedap teramat. Mak mertua lalu pun tak perasan. Hehehe..
Resipi
yang amat sedap dan cukup segala adalah kiriman sahabat Szen, Puan Suraya Salim
yang pakar dalam masakan Negeri. Terima kasih sahabatku Suraya. Jom buat &
KONGSI resepi ini.~ Sharizen Kitchen.
RESIPI TEMPOYAK IKAN BILIS PETAI
SORAYA
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:
1-2 genggam Ikan bilis - yg di
kopek
15 biji Cili Padi - lebihkan
merah (ditumbuk)
1/2 inci Kunyit Hidup (ditumbuk)
3 biji Bawang Besar dihiris
2 biji Cili Hijau besar ( dihiris
nipis)
4 batang Serai - dititik
1/2 helai Daun Kunyit
3-4 sudu besar Tempoyak
1/2 biji Kepala @ 1/2 kotak
Santan
2 papan Petai- dibuang kulitnya
2 sudu besar Minyak Masak
Garam Gula secukup rasa
CARANYA:-
1 . Gorengkan ikan bilis setengah
masak. Tidak perlu sampai garing.
2. Lalu masukkan cili tumbuk,
bawang besar, serai, tempoyak & digaulkan sebentar.
3. Bila bawang agak layu leburkan
semua bahan2 seperti santan, daun kunyit , petai, cili hijau & rasakan
garam gula secukup rasa.
4. Masaklah sehingga pekat atau
ikut citarasa sendiri.
Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment