Setiap hari makan nasi
sungguh membosan. Sekali sekala tidak salah tukar selera dengan menjamu Soto
berserta Pegedil Daging. Menu yang sungguh lazat dan meringankan perut. Kali ini Szen berkongsi resipi dari air tangan Sahabat Szen, Puan Poziah Zainal.
Resipi Soto Puan Poziah ini amat sedap dan jika dihidangkan bakal dimakan berpinggan-pinggan
oleh tetamu @ keluarga. Terima kasih Sahabatku, Poziah atas kesudian berkongsi resepi. Jom cuba & KONGSI reseipi ini~ Sharizen Kitchen.
RESEPI SOTO BEGEDIL DAGING
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHAN UNTUK KUAH SOTO:-
1 ekor Ayam
10 biji Bawang Merah
12 biji Bawang Putih
2 cm Lengkuas - diketuk
2 cm Halia
2 batang Serai - dititik
1 peket Rempah Soto
REMPAH LEPAS:-
3 kuntum Bunga Lawang
1 1/2 batang Kulit Kayu Manis
5 butir Buah Pelaga
Minyak - ikut suka
Periuk
CARANYA:-
1. Rebus Ayam dan ambil isi ayam
untuk dicarik-carikkan buat taburan.
2. Kisar Bawang Putih, Bawang
Merah dan Halia.
3. Panaskan periuk dan masukkan
Minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar dan rempah lepas itu didalam periuk.
Bila sudah naik bau, masukkan Rempah Soto.
4. Selepas itu, masukkan air
rebusan ayam, lengkuas dan serai. ( Nota: Kalau suka boleh masukkan sup
bunjut). Biarkan ia mendidih dan bila mendidih tutupkan api.
5. Hidangkan bersama Nasi
Himpit/Mee Hoon, Bawang Goreng, Daun Sup, Taugeh, Sambal Kicap Cili Padi dan
Begedil Daging.
RESEPI SAMBAL KICAP CILI
====================
BAHANNYA:-
1/2 cawan Kicap Manis
5 biji Bawang Putih
10 biji Cili Padi
1/4 cawan Air Masak
Garam Gula
CARANYA:-
Kisar rata bahan-bahan diatas dan
tambah garam gula ikut citarasa.
RESEPI BEGEDIL DAGING
==================
BAHANNYA:-
500gm Kentang
1/2 cawan Daging Cincang (
direbus terlebih dahulu baru dicincang)
2 biji Telur
1 sudu kecil Lada Sulah
1/2 cawan Bawang Goreng
1 batang Daun Sup
Garam secukup rasa
CARANYA:-
1. Kupas kentang dan selepas itu
goreng kentang sehingga kekuningan. Lenyek kentang semasa masih panas hingga
lumat.
2. Satukan bawang goreng, daun
sup, lada sulah, daging cincang dan garam. Gaul rata.
3. Ambil sedikit adunan lalu
dibulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
4. Pukul Telur dan celup Begedil
Daging kedalam telur itu. Lalu goreng sehingga keperangan. Siap untuk
dihidangkan.
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN
=================
Nasi Himpit - direbus
Daun Sup - dihiris halus
Bawang Goreng
Taugeh
Soo Hoon - tanpa dicuci digoreng
& diangkat bila sudah jadi keropok.
Kacang Goreng
No comments:
Post a Comment